Sinds juni 2020 wordt Magento 1 "officieel" niet meer ondersteund. Dat wil zeggen dat er vanuit Adobe, eigenaar van Magento, geen beveiligingsupdates (patches) meer worden uitgebracht waarmee je de veiligheid van je webshop periodiek kan aanscherpen. Uiteraard zijn er goede alternatieven die zeker voor de korte termijn (lees: 1 to 2 jaar) redding kunnen brengen. MageOne is een zeer degelijk alternatief en wordt ook door ons aangeboden.
Voor de lange termijn zal je echter met je webshop de overstap moeten maken naar een ander CMS. Ga je verder met Magento 2 of is een alternatief als WordPress WooCommerce een mogelijkheid? Een overstap naar Magento 2 is inmiddels een vrij kostbare aangelegenheid gebleken en veel merchants stellen een keuze daarom het liefst zoveel mogelijk uit. Soms helaas met alle gevolgen van dien. In dit artikel kijken we naar WordPress WooCommerce als alternatief en de mogelijkheden, voor- en nadelen die hierbij komen kijken.
Waarom kiezen voor WordPress WooCommerce?
Voor een grote groep Magento 1 gebruikers biedt het overstappen naar WooCommerce in ieder geval één aanzienlijk voordeel ten opzichte van Magento 2; kosten. Hoewel Magento 2 een logische stap lijkt is het in feite alleen de naam die de meeste overeenkomsten vertoont met zijn voorganger. Het nieuwe Magento CMS is vrijwel vanaf de basis opnieuw opgebouwd en heeft het ook een flinke stap gezet in de richting van Enterprise oplossingen. Zonder meer een hele verbetering maar ook één die je in de portemonnee zal voelen.
WooCommerce is inmiddels een sterke tegenhanger gebleken voor Magento 2 en is ook een stuk vriendelijker voor je budget. Het CMS is relatief lichtgewicht, heeft veel standaard functionaliteit en is makkelijk uit te breiden door middel van plugins. Daarnaast beschikt het over een makkelijke gebruikersinterface en is daarmee ook voor nieuwe gebruikers makkelijk te beheren.
Is WooCommerce daarmee een volledige vervanging van Magento 2? Dat zouden de spreekwoordelijke appels met peren vergelijken zijn. Beide CMS'en hebben een specifieke doelgroep. Waar WooCommerce met name goed uit de voeten kan als kleine tot middelgrote webshop doet Magento 2 dit voor relatief grote webshops en ondernemingen. Zo is WooCommerce in de basis goed uitgerust maar zal er in de praktijk nog het nodige aan plugins benodigd zijn om alle gewenste functionaliteit te kunnen leveren waar Magento 2 dit standaard vaak al aan boord heeft.
Is Woocommerce geschikt voor mijn webshop?
WooCommerce komt dus in de basis met een relatief kleinere feature set. Het is dus niet ondenkbaar dat je bij de ontwikkeling van je webshop met specifieke plugins de functionaliteit die je gewend bent in Magento moet bijbouwen. Anderzijds zorgt het er ook voor dat je als gebruiker niet verdrinkt in de hoeveelheid mogelijken die je mogelijk niet nodig hebt of gaat gebruiken. Om te weten of WooCommerce geschikt is voor je webshop is het belangrijk verder te kijken dan alleen functionaliteit of kosten. Ook het gebruik, onderhoud en hosting zijn belangrijk factoren. We hebben dit al even in een makkelijk overzichtje gegoten:
- Catalogus: geschikt tot +/- 10k producten
- Omzet: €0 - €500.000
- Gebruik: makkelijk te begrijpen CMS
- Ontwikkelingskosten: 2.5k tot 10k
- Functionaliteit: makkelijk uit te breiden
- SEO: zeer goed
- Hosting & onderhoud: relatief laag
Uit onze eigen ervaring is gebleken dat voor een grote groep Magento 1 gebrukers WooCommerce een zeer interessant alternatief is. Zo zijn de ontwikkelingskosten van een WordPress WooCommerce webshop in vergelijking met Magento 2 aanzienlijk lager en zie je dit ook terug in de kosten voor onderhoud en hosting. Daarnaast heb je met WordPress zelf ook een krachtig platform voor het maken van content, iets wat in Magento 1 altijd een ondergeschoven kindje is gebleven. "Content is King" immers...
Hoe verloopt een migratie naar WooCommerce?
Een migratie naar WooCommerce is in de basis niets anders dan het ontwikkelen van een nieuwe webshop en het overbrengen (migreren) van alle belangrijke data naar het nieuwe CMS. Verwacht dus niet dat hele templates of extenties met een druk op de knop overgezet worden. Voor de meeste merchants is het belangrijkste of alle data zoals producten, categorieën, klanten en orders meegenomen kunnen worden. Goed nieuws; dit is allemaal mogelijk maar hangt ook grotendeels af van je eigen kennis of die van je ontwikkelaar. Onze specialisten weten doorgaans alle data van producten, klanten tot zelfs CMS pagina's over te nemen!
De stappen waar je bij een migratie rekening mee moet houden:
- Inventarisatie: je ontwikkelt in de basis een nieuwe webshop. Neem dus de tijd om dit goed voor te bereiden eventueel in samenwerking met je ontwikkelaar(s). Wat gaat er goed en waar kun je verbeteren?
- Datamigratie: inventariseer welke informatie overgenomen dient te worden. Vergeet hierbij niet alleen te kijken naar producten of klanten maar ook data die je mogelijk middels plugins aan je webshop hebt toegevoegd. Stel daarna een datamigratieplan op zodat je uiteindelijk niets mist.
- Frontend ontwikkeling: het oog wil uiteraard ook wat! Kijk in deze stap niet alleen naar de vormgeving van je webshop maar ook de functionaliteit die je je bezoeker wilt bieden. Bepaal vervolgens of dit standaard mogelijk is binnen WooCommerce of dat hiervoor een uitbreiding (plugin) vereist is.
- Webshop configuratie: een belangrijke fase waarin met name de operationele processen van je webshop worden vorm gegeven. Denk aan betaalmethoden, opmaak van transactionele e-mails en het inschrijven op je nieuwsbrief.
- Testen: misschien wel de belangrijkste fase van het gehele traject. Het is fascinerend te zien wat een valkuil dit in de praktijk soms kan zijn. Een prachtige webshop waarbij je niet kan afrekenen levert uiteindelijk niets op...
- Go-live: is je nieuwe webshop klaar voor gebruik dan is het tijd om hem te lanceren. Maak voor de zekerheid een back-up van je oude webshop en ga ervoor! Vergeet niet je webshop nogmaals goed door te lopen. Worden mails goed verzonden, werkt me Google Analytics code, kan er afgerekend worden etc...
Hoe te starten met een migratie?
Met de informatie in dit artikel zou je een basis moeten hebben hoe een migratie globaal in zijn werk gaat. Voor veel bedrijven zal het inschakelen van een professional de voorkeur hebben. Met de juiste kennis, kunde en tools zijn zij veelal in staat het gehele traject te begeleiden en te realiseren. Site-Gehackt.nl is onderdeel van V-Web Internet Solutions, een full service dienstverlener die het migreren van Magento 1 naar WordPress WooCommerce volledig voor je uitvoert. Weten wat we voor je kunnen doen? Bel, chat of mail direct met onze ontwikkelaars!